Login

Vaak is er helemaal niet veel nodig om energie te besparen.
Hieronder kunt u zien hoe u snel en eenvoudig uw verwarmingskosten kunt verlagen en het milieu kunt beschermen.

Zorg voor vrije warmtetoevoer

Meubels, gordijnen, bedekkingen, enz. die zich direct voor de radiator bevinden, verminderen de warmteafgifte aanzienlijk. Verwijder daarom alles wat de vrije afgifte van warmte belemmert.

Pas de verwarmingscurve aan de seizoenen aan.

Zorg ervoor dat bij warm weer de verwarming vroegtijdig wordt verlaagd of helemaal wordt uitgeschakeld. Is dit niet het geval, laat dan de verwarmingscurve controleren door een verwarmingsspecialist. Idealiter zou de curve zo vlak en laag mogelijk moet zijn, zodat de geproduceerde warmte net de vraag dekt. Als algemene regel geldt dat het beter is de verwarming uit te zetten tijdens de eerste warme periode en weer aan te zetten wanneer het weer koud wordt. Kachels met een all-seasonregeling schakelen bij warm weer automatisch uit."

Verminder de verwarming in ongebruikte kamers.

In kamers die u zelden of nooit gebruikt, is het raadzaam de thermostatische kranen van uw radiator op het minimum in te stellen."

Of het nu een weekendje weg is of vakantie: zet op spaarstand.
Activeer het vakantieprogramma een uur voor uw thuiskomst. Dit zorgt ervoor dat de verwarming een paar uur voordat u thuiskomt weer op volle toeren draait en u een warm huis aantreft. Als uw verwarmingssysteem geen vakantieprogramma heeft, stel het systeem dan vóór uw vertrek in op verminderde werking.Houd de ramer dicht.
Controleer voor u vertrekt of alle ramen goed gesloten zijn. Hou de warmte binnen door de luiken te sluiten.

Verwijder vuil en stof in de stookruimte.

Voor elke verbranding is lucht nodig. Als deze lucht met stof beladen is, zal de verbranding worden belemmerd."
Gebruik thermostatische kranen: tot 20 % minder energieverbruik
Thermostatische kranen op de radiator houden de kamertemperatuur automatisch op het gewenste niveau. Dit verhoogt het comfort en verlaagt het energieverbruik met tot 20 %. Indien er geen thermostatische kranen op uw radiatoren zijn geïnstalleerd, is het aan te bevelen deze achteraf in te bouwen.

Water besparen

Spring zuining om met warm water, aangezien er relatief veel energie nodig is om dit te verwarmen.